Meble i urządzenia gastronomiczne ze stali nierdzewnej cieszą się sporą popularnością wśród restauratorów. Ich ceny są względnie niskie, biorąc pod uwagę zalety, które cechuje stal. Przede wszystkim stalowy sprzęt można łatwo czyścić przy użyciu ogólnie dostępnych środków chemicznych. Co ważne, stalowe blaty nie wchodzą w reakcję z żywnością, a sprzęt kuchenny na długo zachowuje żywotność.
Stalowe meble kuchenne – obowiązkowe wyposażenie gastronomii
Stalowe meble to asortyment, który ma w swojej ofercie każdy sklep gastronomiczny. Podczas wybierania konkretnych produktów warto brać pod uwagę wielkość kuchni.
W małej kuchni sprawdzą się blaty gastronomiczne z nadstawkami i szafkami na dole. W większej kuchni można pozwolić sobie na szerokie blaty centralne.
Choć dzisiaj standardem jest zmywarka, w każdej kuchni znajduje się przynajmniej jeden tradycyjny zlew, inaczej basen gastronomiczny. W wielu kuchniach najbardziej zabrudzone naczynia trafiają do basenu, nim znajdą się w zmywarce. Poza tym korzysta się z nich także podczas mycia warzyw i owoców przed obróbką termiczną.
Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Otwarte regały, czy zamykane półki – jak przechowywać garnki i naczynia
W miejscu, w którym przygotowywane są posiłki, lepiej sprawdzą się zamykane szafki. Dzięki temu czyste naczynia nie ubrudzą się przypadkiem. Na zapleczu można postawić nieco tańsze regały. Na nich zwykle umieszcza się rzadziej używany sprzęt gastronomiczny i naczynia.
Kiedy kuchnia jest mała, warto wstawić do niej wysokie szafy i zamykane regały na całej wysokości. W niedużym lokalu trzeba nauczyć się wykorzystywać każdą dostępną przestrzeń.
Czym czyścić meble ze stali nierdzewnej?
Do bieżącego mycia stalowych mebli, a także urządzeń gastronomicznych, wystarczy zwykły płyn do naczyń z wodą. Tradycyjne detergenty nadają się do odtłuszczania powierzchni i czyszczenia przypaleń. Usuwają też bakterie, które mogły się nagromadzić podczas prac kuchennych.
Szorstkie gąbki i drapaki kuchenne lepiej zastąpić ściereczkami z mikrofibry. Choć o stali mówi się, że jest niezniszczalna, powierzchowne zarysowania mogą sprawić, że meble będą wyglądać na zniszczone.
Do przecierania blatów podczas pracy warto używać środków ekologicznych, np. roztworu wody z octem, który nie zaszkodzi żywności. Po skończonej pracy blat można umyć profesjonalną chemią. Da się ją kupić w sklepie gastronomicznym lub chemicznym.
Ważne jest, by pamiętać o tym, że stal przed myciem musi być zimna. Wysoka temperatura w połączeniu ze środkami myjącymi może spowodować uszkodzenie czyszczonej powierzchni.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze piece gastronomiczne na GastroProdukt.pl.